Miejsce: Siedziba jednostki, ul. Św. Wojciecha 12/3
Piątkowe spotkanie klubowe stało się okazją do zaprezentowania talentow kulinarnych pań z zachodniopomorskiej jednostki. Panie: Danusia, Kasia, Emilia i Anna w asyście wolontariuszek: Danusi i Kasi upiekły wspaniałe ciasta. Na spotkanie przyszedł również jeden odważny (chętny na poczęstunek) mężczyzna - Piotr, ale ciasto nie było jeszcze gotowe do degustacji. Okazało się, że każda z pań ma niewątpliwy talent do pieczenia ciast! A o tym osobiście mogli się przekonać uczestnicy sobotniej wycieczki nad morze. Wszystkim bardzo smakowało!
Przepisy dla chętnych wrażeń kulinarnych:
CIASTO ZEBRA
Składniki:
1 szklanka cukru
6 jaj
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki0,5 szklanki oranżady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania: Ubijamy jajka z cukrem na sztywno. Dodajemy olej, oranżadę, proszek do pieczenia, mąkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, aż ciasto zacznie "bąblować". Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej z części dodajemy kakao i mieszamy. Do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto na przemian: ciasto białe, ciasto czarne, białe, czarne itd...
Czas pieczenia: 60 minut
Temperatura: 180-200 stopni C
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki startej marchewki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Cukier ucieramy z olejem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku a nastepnie makę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao, sodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy około 50 minut w gorącym piekarniku (180 - 200 stopni C). Upieczone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy orzechami włoskimi.
UDANYCH WYPIEKÓW!!!
Fot. i tekst: Danuta Kłaczyńska
Oprac. Ania Woja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz