„Spotkanie w
Tostowie”, tak zatytułowaliśmy nasze piątkowe spotkanie
klubowe.
Na
dobry początek i rozgrzewkę zaserwowaliśmy herbatkę
z imbirem na miodzie akacjowym.
Kolejnym
etapem, było zapoznanie się z działaniem
i zasadami
obsługi tostera.
A potem …zaczęło się najlepszeJ
Zapach
ziół mięty i bazylii wywołał dyskusję i pytania.
-Tosty
,bazylia i mięta???
-
To nie pasuje!
A jednakJ
Przemigaliśmy nazwy składników na niezwykle
aromatyczne tosty. Zaprezentowaliśmy sposób przygotowania tostów
i zaprosiliśmy wszystkich do aktywnego
włączenia się do zajęć. Każdy mógł samodzielnie przygotować sobie tost
i skonsumować go, po upieczeniu.
Pracowaliśmy i jedliśmy, aż do wyczerpania
zapasów...
Było smacznie, aromatycznie, apetycznie
i baaaardzo wesoło.
Przepis na herbatkę z
imbirem:
-
wrzątek,
-
herbata czarna,
-
plasterek imbiru,
-
łyżeczka miodu.
Do
kubka wlać wrzątek wrzucić herbatę, plaster imbiru
i dosłodzić miodem do smaku.
Przepis na tost :
-chleb
tostowy,
-
żółty ser,
-
wędlina,
-
pomidor,
-
papryka,
-
bazylia świeża,
-
mięta świeża,
-
bazylia suszona,
-
imbir suszony,
-
masło
-
ketchup
Dwie kromki chleba
posmarować cienko masłem. Na jedną kromkę położyć wędlinę, ser. Polać
kilkoma kroplami ketchupu. Następnie położyć dwa plasterki cienko pokrojonego
pomidora
i trzy
paseczki papryki. Posypać wszystko suszoną bazylią
i
imbirem. Pokroić drobno listek bazylii i mięty i posypać po toście. Przykryć
tost z nadzieniem drugim kawałkiem chleba
i włożyć do tostera, piec na złoty kolor.
Życzymy smacznegoJ
Następne spotkanie pod hasłem : „ Niezłe
ziółka” czyli, zastosowanie ziół i przypraw wstępem do zdrowej diety.
Danuta Kłaczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz