wtorek, 22 października 2013

„Spotkanie w Tostowie”, tak zatytułowaliśmy nasze piątkowe spotkanie klubowe.
Na dobry początek i rozgrzewkę zaserwowaliśmy herbatkę
 z imbirem na miodzie akacjowym.
Kolejnym etapem, było zapoznanie się z działaniem
 i zasadami  obsługi tostera.
 A potem …zaczęło się najlepszeJ
Zapach ziół mięty i bazylii wywołał dyskusję i pytania.
-Tosty ,bazylia i mięta???
- To nie pasuje!
 A jednakJ
 Przemigaliśmy nazwy składników na niezwykle aromatyczne tosty. Zaprezentowaliśmy sposób przygotowania tostów
 i zaprosiliśmy wszystkich do aktywnego włączenia się do zajęć. Każdy mógł samodzielnie przygotować sobie tost
 i skonsumować go, po upieczeniu.
 Pracowaliśmy i jedliśmy, aż do wyczerpania zapasów...
 Było smacznie, aromatycznie, apetycznie
 i baaaardzo wesoło.

Przepis na herbatkę z imbirem:
- wrzątek,
- herbata czarna,
- plasterek imbiru,
- łyżeczka miodu.
Do kubka wlać wrzątek wrzucić herbatę, plaster imbiru
 i dosłodzić miodem do smaku.

Przepis na tost :

-chleb tostowy,
- żółty ser,
- wędlina,
- pomidor,
- papryka,
- bazylia świeża,
- mięta świeża,
- bazylia suszona,
- imbir suszony,
- masło
- ketchup

  Dwie  kromki chleba  posmarować cienko masłem. Na jedną kromkę położyć wędlinę, ser. Polać kilkoma kroplami ketchupu. Następnie położyć dwa plasterki cienko pokrojonego pomidora
 i trzy paseczki papryki. Posypać wszystko suszoną bazylią
 i imbirem. Pokroić drobno listek bazylii i mięty i posypać po toście. Przykryć tost z nadzieniem drugim kawałkiem chleba
i włożyć do tostera, piec na złoty kolor.

Życzymy smacznegoJ

Następne spotkanie pod hasłem : „ Niezłe ziółka” czyli, zastosowanie ziół i przypraw wstępem do zdrowej diety.


                                   Danuta Kłaczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz, jak zaczynaliśmy akcję :