Pamiętacie Akademię Pana Kleksa? Jedna z sal Wydziału Nauk o Ziemi Uniwersytetu Szczecińskiego, dnia 18 lutego zamieniła się w salę, niby z Akademii Pana Kleksa. O godzinie 11 zaczęły schodzić się bajkowe postacie: Pirat, Pajęcza Dama, Król, Księżniczka, Piotruś Pan, Wróżki, Czarodziej, Króliczek, Skrzydlaty Biały Anioł, Damy, Państwo Shrekowie, Czerwony Kapturek…
Rozpoczęły się tańce - hulańce, w kółeczku i wężykiem. Bal obfitował w atrakcje różnego rodzaju. Pierwszym urozmaiceniem było zadanie konkursowe: taniec w parach z balonem. Jak kto wolał, miedzy brzuchami lub głowami. Wszyscy świetnie sobie poradzili! Trzymali w ryzach balony i wytrwali do końca.
Znów trochę wygibasów na parkiecie i przerywnik na kolejne współzawodnictwo. Tym razem trzeba było się zmierzyć z ryżem dmuchanym, zjeść ziarenka bez użycia rąk. Najwidoczniej po tańcach niektórzy zgłodnieli nieco, bo ryż z ich talerzy zniknął w błyskawicznym tempie. Niekwestionowanym zwycięzcą w szybkim pożeraniu ziarenek został Piotr.
W celu nabrania sił do dalszego balowania uczestnicy zabawy zasiedli do stołów zastawionych ciastami, owocami, napojami. Było, w czym wybierać. Nikt nie martwił się o kalorie, bo i tak zaraz były zgubione w tańcu.
Kolejne zadanie nawijanie sznurka na patyk. Z tym zadaniem świetnie poradziła sobie pani Ania. A potem kolejna porcja pląsów.
Gwoździem programu było przyodzianie Króla i Królowej w stroje własnego pomysłu i wykonania. W to trudne zadanie zaangażowali się wszyscy uczestnicy balu. Bibuły, folia aluminiowa, taśma klejąca, sznurki, rolki po papierze toaletowym - to tylko niektóre materiały użyte do wykonania niecodziennych szat królewskich. Królewska para wyglądała iście kosmicznie.
Miano najlepszego tancerza przypisane zostało panu Stanisławowi, który wiódł prym na parkiecie.
Zabawa udana, będzie co wspominać. Takiego balu nie powstydziłby się sam Pan Kleks. Może następnym razem zawita na naszej zabawie…
A ja tam byłam, sok jabłkowy piłam, świetnie się bawiłam.
Tekst: Elżbieta Grapsztunowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz